Όταν η PayPal μοίραζε χρήματα

PayPal Referral Program

Σήμερα ίσως λίγοι θα γνωρίζουν, αλλά όσοι γνώριζαν σίγουρα θα θυμούνται, τον καιρό που η PayPal έδινε την ευκαιρία στους χρήστες που είχαν έναν απλό λογαριασμό PayPal να βγάλουν εύκολα χρήματα.

Ήταν γύρω στις αρχές του 2000, πριν η PayPal αναδειχτεί σε ηγέτη των διαδικτυακών συναλλαγών, όταν αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα άκρως πετυχημένο, όπως αποδείχτηκε, μοντέλο προώθησης το οποίο δεν ήταν άλλο από το Referral Marketing.

Το πρόγραμμα προώθησης της PayPal είχε ως σκοπό, μέσω της ιδέας του "Word Of Mouth", να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους πελάτες που θα χρησιμοποιούν την υπηρεσία της από όλα τα μέρη του κόσμου.

Πως το πέτυχε αυτό;

Κάθε χρήστης μπορούσε να δει στο λογαριασμό του και να πάρει μέρος στο πρόγραμμα "PayPal's Refer A Friend Bonus Promotion". Με λίγα λόγια η PayPal πλήρωνε $5 κάθε φορά που ένας χρήστης θα συνιστούσε κάποιο άλλο χρήστη που θα δημιουργούσε ένα νέο λογαριασμό (Verified Account) επιβεβαιώνοντας το email του και εισάγοντας την πιστωτική του κάρτα.

Το Αποτέλεσμα;

Η PayPal μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια στους χρήστες που έκαναν συστάσεις και αυτό μόνο στον πρώτο χρόνο του προγράμματος! Βέβαια με αυτό τον τρόπο η PayPal απέκτησε περίπου 1.000.000 νέους χρήστες στους τρεις πρώτους μήνες και 5.000.000 νέους χρήστες στο σύνολο μέσα στο πρώτο εξάμηνο! Φανταστείτε μόνο πόσα άτομα θα έκαναν ένα νέο λογαριασμό, όταν μια εταιρία eCommerceθα έδινε την επιλογή πληρωμής μέσω PayPal!

PayPal Refer A Friend

Οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα..

Το πρόγραμμα ανταμοιβής της PayPal είχε διάρκεια περίπου τρία χρόνια. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2003 η PayPal ανακοίνωσε ότι πλέον δε θα δίνει το bonus για τη σύσταση νέων χρηστών. Και αυτό ήταν λογικό, καθώς είχε ήδη πολυδιαφημιστεί και γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη χρειάζεται να πληρώσει για διαφήμιση. Το περίεργο ήταν ότι την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου του 2006 το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε ξανά, αλλά μόνο για μια εβδομάδα..

Μετά την επιτυχία του προγράμματος για νέους λογαριασμούς, η PayPal ενεργοποίησε ένα νέο Referral πρόγραμμα Bonusπου αφορούσε σύσταση εταιριών, με ονομασία "PayPal Merchant Referral Bonus Program. Αν και είχε δύσκολα κριτήρια, η PayPal ήταν ήδη ένα Brand Name. Και αυτό το πρόγραμμα όμως έφτασε στον κορεσμό και στις 25 Απριλίου του 2012 ανακοινώθηκε η λήξη του. Όπως λέει και ο τίτλος: "Οι ευκαιρίες δεν διαρκούν για πάντα!" ή τις κυνηγάς ή τις κυνηγάνε άλλοι!

"Βγάλε λεφτά μέσω PayPal"

Χρόνια μετά και μέχρι σήμερα έχουν απομείνει κάποια Keywords, όπως "βγάλε λεφτά μέσω PayPal", "Make Money With PayPal" κλπ, τα οποία δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα, καθώς η PayPal έχει σταματήσει οποιοδήποτε Paid to Refer Program.