Η εξέλιξη του Affiliate Marketing στην Ελλάδα

Affiliate Marketing Greece

Λίγα λόγια για το Affiliate Marketing στην Ελλάδα, την εξέλιξη, το μέλλον του και τα Δίκτυα που το αντιπροσωπεύουν.

Λίγα χρόνια πριν..

 

Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο του Internet Marketing, το Affiliate Marketing άρχισε να ανθίζει από το 2007, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε αλματώδη αύξηση των χρηστών που ξεκίνησαν την ενασχόλησή τους με αυτό ως Affiliates στον παγκόσμιο ιστό. Αν κάποιος χρήστης του διαδικτύου έκανε search, ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει χρήματα online, θα έβρισκε μπροστά του σίγουρα το πετυχημένο μοντέλο του Affiliate Marketing.

 

Τα ευνοϊκά διεθνή στοιχεία στο χώρο του Διαδικτυακού Marketing δε θα άφηναν εκτός παιχνιδιού το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο. Έτσι το 2008 η Linkwise έγινε το πρώτο Δίκτυο Affiliate Marketing στην Ελλάδα. Ακολούθησαν άλλα 3 κορυφαία Δίκτυα: η ClickBanner, η Forestview και η AffiliateMotion.

Πως εξελίχθηκε το Affiliate Marketing στην Ελλάδα

 

Αν μελετήσουμε την πορεία των ελληνικών Δικτύων στο Affiliate Marketing θα διαπιστώσουμε ότι όλα έχουν αναπτύξει τις δραστηριότητές τους, με εξαίρεση την AffiliateMotion, η οποία δεν υφίσταται πλέον.

Η πρωτοπόρος στο ελληνικό Affiliate Marketing, η Linkwise, το 2012 προχώρησε στη νέα της πλατφόρμα, αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες της, ενώ παράλληλα αύξησε τον αριθμό των Advertisers και των Affiliates. Το 2013 ανακοίνωσε την επέκτασή της στην αγορά της Τουρκίας, αναπτύσσοντας έτσι τις δραστηριότητές της και σε επίπεδο εκτός των ελληνικών συνόρων.

 

Η ClickBanner αναδείχτηκε ως ένα από τα αγαπημένα Δίκτυα της Ελλάδας στο Affiliate Marketing, προσφέροντας 2 αρκετά χρήσιμα εργαλεία προς τους Affiliates. Το ένα αφορά προωθήσεις στο Facebook και το δεύτερο το plugin για δημιουργία Deal Aggregator site. 

 

Η Forestview άρχισε να δραστηριοποιείται στο χώρο του Affiliate Marketing στην Ελλάδα από το 2010 και ως εταιρία της Think Digital Group, αναπτύσσεται παράλληλα στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη.

Η Adsurf αποτελεί τη νεότερη προσπάθεια στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης με έδρα τα Ιωάννινα και την αξιολογούμε αρκετά θετικά καθώς αναπτύσσεται καηθερινά τόσο σε διαφημιστές όσο και σε διαφημιζόμενους.

Έχει μέλλον το Affiliate Marketing στην Ελλάδα;

 

Το Affiliate Marketing στην Ελλάδα μπορεί να μην είναι ακόμα πολύ διαδεδομένο, αλλά σίγουρα εξελίσσεται, ακόμα και με αργούς ρυθμούς. Η εξέλιξή του βασίζεται σε κάποιους βασικούς παράγοντες, πάνω στους οποίους οικοδομείται αυτό το μοντέλο. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μερικούς από αυτούς, θα λέγαμε ότι για να "κινηθεί" το Affiliate Marketing απαιτούνται χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με το Internet και δε διστάζουν να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες online, ενώ για να "χτιστεί" απαιτούνται Διαφημιζόμενοι, Affiliates και Networks. Είναι κατανοητό ότι για να εξελιχθεί, θα πρέπει να συμβάλουν όλοι αυτοί οι παράγοντες.

 

  • Από την πλευρά των χρηστών του Internet καταγράφεται μια άνοδος των αγορών και των πωλήσεων που γίνονται Online, κάτι το οποίο εκφράζει ένα θετικό σημάδι για την εξέλιξη του Affiliate Marketing. Αν και σαφώς τα ποσοστά αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν όποια προσδοκία ακόμα.
  • Οι Affiliates είναι ίσως ο παράγοντας που μεγεθύνεται πιο γρήγορα από όλους, καθώς όλο και περισσότεροι προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο μέσα από το Internet.
  • Οι Διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως το πλέον αδύνατο σημείο στο Affiliate Marketing. Αν και οι εταιρίες αυξάνουν την παρουσία τους στο Internet, δυστυχώς μένουν εκεί. Η λογική των πωλήσεων στο Internet και η αύξηση αυτών μέσω του Affiliate Marketing δεν έχει περάσει ως αντίληψη στον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας.
  • Όσων αφορά τα Affiliate Networks, υπάρχει άφθονος χώρος για εξέλιξη και ανάπτυξη μπροστά τους. Εκεί που παρατηρείται αδράνεια είναι η ανάπτυξη των In-House Affiliate Programs, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια ώθηση στο Affiliate Marketing.