Ποια sites δε θα επιβιώσουν από το Penguin update;

Google Penguin Update

Το γνωστό update του αλγόριθμου της Google με την κωδική ονομασία Penguin ξεκίνησε επίσημα τον Απρίλιο του 2012, ενώ ένα μήνα μετά

απελευθερώθηκε και στην Ελλάδα. Το Penguin update ξεκίνησε με σκοπό να "καθαρίσει", από τα αποτελέσματα αναζήτησης, τα sites που παραβιάζουν τους όρους του Webmaster's Guideline της Google και πιο συγκεκριμένα τις παράνομες τακτικές SEO. Αντίθετα με τον μυστικό αλγόριθμο του Pagerank, η Google παρέχει δημόσια πληροφορίες για τον Penguin.

Penguin update 1.0

Η τιμωρία της υποβάθμισης στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, έγινε αρχικά σε όσα sites χρησιμοποιούσαν τεχνικές Black Hat SEO, Keyword stuffing, cloaking, duplicate content, link building μέσω link farms κλπ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Google, το πρώτο update του Penguin επηρέασε περίπου το 3% των αποτελεσμάτων αναζήτησης στα Αγγλικά, ενώ το 3% σε άλλες γλώσσες, όπως Γερμανικά, Κινέζικα και Αραβικά και ένα απροσδιόριστο μεγαλύτερο ποσοστό σε άλλες γλώσσες αναζήτησης με υψηλό δείκτη spam. Το Penguin update 1.0 ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις μέσα στο 2012 τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο.

Penguin update 2.0

Το πρώτο update του Penguin για το 2013 ολοκληρώθηκε το Μάιο, όπως είχε ανακοινώσει ο Matt Cutts. Το Penguin επηρέασε περίπου το 2,3% στις αναζητήσεις στα Αγγλικά και σύμφωνα με πληροφορίες χτύπησε αρκετά sites με πορνογραφικό περιεχόμενο, καθώς και game sites που βρίσκονταν στο TOP 10 των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Το αποτέλεσμα του Penguin 2.0 ήρθε βαρύ για κάποια sites καθώς μέσα σε μια νύχτα έχασαν 40% - 90% της επισκεψιμότητάς τους. Τα sites που υποβιβάστηκαν από το update συμμετείχαν στις παρακάτω τεχνικές:

  • Unrelated links
  • Link exchanges
  • Bying links
  • Cloaking (hiding keywords)
  • Keyword stuffing
  • Duplicate content

Ποια sites θα επιβιώσουν από τα updates του Penguin;

Τα updates του Penguin θα συνεχιστούν και σίγουρα θα γίνονται ολοένα και πιο θανατηφόρα. Τα sites που θα επιβιώσουν από το Penguin και θα καταταχθούν πιο ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης θα είναι αυτά που δεν παραβιάζουν το Webmaster's Guideline της Google, αυτά που γράφουν μοναδικό περιεχόμενο, που αποκτούν ποιοτικά backlinks και που δραστηριοποιούνται έντονα στα social media.

Στην περίπτωση που κάποιος webmaster έχει τιμωρηθεί από το Penguin ή σκοπεύει να αλλάξει τακτικές SEO, για να μη βρεθεί στον πάτο της αναζήτησης, μπορεί να καθαρίσει εσωτερικά και εξωτερικά το site του και κατόπιν να κάνει αίτηση επαναξιολόγησης από τα webmaster tools της Google, το λεγόμενο reconsideration request. Η αίτηση επαναξιολόγησης είναι μια πολύ καλή κίνηση για να διαπιστωθεί εάν ένα site έχει υποπέσει σε παραπτώματα και παραβιάσεις στο SEO.