Επέλεξες το σωστό domain?

Domain name

Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να πάρει κάποιος που θέλει να ανεβάσει μια ιστοσελίδα, είναι η επιλογή του ονόματός της. Η σωστή επιλογή ενός Domain μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή κατάταξη στο διαδίκτυο και σίγουρα να βοηθήσει την μετέπειτα πορεία της ιστοσελίδας.

Παράγοντες που επηρεάζουν το SEO και την κατάταξη των Domains στις μηχανές αναζήτησης.

1. Keyword Domain. Η επιλογή λέξεων-κλειδιών σχετικών με το θέμα μιας ιστοσελίδας αποτελούσε μέχρι σήμερα έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την επιλογή ενός Domain name, αλλά ακόμα και μετά τα updates της Google παραμένουν ένα ισχυρό όπλο για την υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Αν για παράδειγμα μια ιστοσελίδα έχει ως θέμα την πώληση βιβλίων, μια πολύ καλή επιλογή ονόματος θα ήταν π.χ. το onlinebooks.com ή το ebooks.com ή το buybooks.com ή το bookstore.com.

Πλεονεκτήματα:

 • Ένα Keyword Domain αποτελεί από μόνο του παράγοντα κατάταξης.
 • Παροτρύνει τους χρήστες που αναζητούν κάτι σχετικό να επισκεφτούν τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα.
 • Μένει ίσως πιο εύκολα στη μνήμη όσων επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα.
 • Και το σημαντικότερο είναι ότι όταν οι χρήστες αναζητούν το συγκεκριμένο Keyword ή Keyword Phrase, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παίρνει ένα μικρό Boost.

Μειονεκτήματα:

 • Τα Keyword Domains δεν προωθούνται πλέον από τις μηχανές αναζήτησης στο βαθμό που προωθούνταν στο παρελθόν.
 • Τα περισσότερα δυνατά Keyword Domains είναι ήδη κατοχυρωμένα και η απόκτησή τους μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση.
 • Ένα Keyword Domain με κατάληξη .info ή .eu έχει πολύ χαμηλότερη αξία απ' ότι το .com
 • Η επιλογή ενός αυστηρά στοχευμένου Domain name μπορεί να προωθήσει αρχικά μια εταιρία σε τοπικό επίπεδο, αλλά να την μπλοκάρει πλήρως σε μια πιθανή μελλοντική εξέλιξη ή επέκταση.
 • Τα ονόματα ιστοσελίδων με λέξεις-κλειδιά συνήθως περιέχουν παύλες μεταξύ των λέξεων, κάτι το οποίο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τρεις λόγους. Πρώτον οι χρήστες σπάνια χρησιμοποιούν παύλες στην αναζήτηση. Δεύτερον ένα Domain με παύλες είναι συνήθως χαμηλής ποιότητας περιεχομένου και τρίτον, πάνω από μια παύλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το SEO.

2. Branding. Το branding θεωρείται ως ο πιο σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το SEO μιας ιστοσελίδας. Ένα δυνατό Brand Name επηρεάζει το κατά πόσο οι χρήστες θα κλικάρουν σε αυτό, θα διαβάζουν και θα μοιράζονται το περιεχόμενό του. Και επειδή στους χρήστες του Internet αρέσουν τα δυνατά Brand Names, έτσι αρέσουν και στην Google. Οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν για να χτιστεί ένα δυνατό Online Brand Name είναι οι ακόλουθοι:

 • Να είναι σύντομο. Γενικά θεωρείται ιδανικό ένα Domain να αποτελείται από το πολύ 10 χαρακτήρες και μέχρι δυο λέξεις. Στην αγορά του Domain Marketing συνήθως ισχύει ότι, τα ονόματα με τους λιγότερους χαρακτήρες έχουν και τη μεγαλύτερη αξία.
 • Να μένει εύκολα στη μνήμη. Ένα Brand Name θα πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό του να προφέρεται και να γράφεται εύκολα, έτσι ώστε οι χρήστες να το θυμούνται εύκολα.
 • Σχετικότητα περιεχομένου. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα Domain θα πρέπει να είναι σχετικό με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, ούτως ώστε να μπορεί να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να δηλώνει σε ποια κατηγορία της αγοράς ανήκει.
 • Κατάληξη. Εάν μια ιστοσελίδα απευθύνεται σε τοπικό επίπεδο, τότε συνηθίζεται να χρησιμοποιείται η κατάληξη της χώρας, διότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι, ότι οι χρήστες θα την αναζητήσουν με αυτή την κατάληξη, π.χ. .gr για την Ελλάδα. Στην περίπτωση ενός International Site είναι προτιμότερη η κατάληξη .com, καθώς χρησιμοποιείται από τον μεγαλύτερο όγκο των ιστοσελίδων παγκοσμίως και αποτελεί την standard επιλογή.