Πως φτιάχνεις ένα eBook

Πως φτιάχνεις ένα ebook σε pdf

Όλα τα προγράμματα και τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις εύκολα το δικό σου e-book σε μορφή .pdf από το μηδέν βήμα – βήμα, όπως και ένα μοναδικό 3D εξώφυλλο που να μοιάζει με κανονικό βιβλίο του εμπορίου.

Γιατί να γράψεις ένα e-book;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: “Για να κερδίσεις χρήματα!”. Οι αριθμοί σίγουρα δεν λένε ψέματα και αυτό που μας δείχνει ο εκδοτικός γίγαντας Amazon, είναι ότι πλέον πουλάει περισσότερα ηλεκτρονικά βιβλία παρά εκτυπωμένα βιβλία. Βέβαια εκτός από το Amazon υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες που μπορεί κάποιος να πουλήσει το e-book του. Η “Εκδοτική επανάσταση” έχει ήδη ξεκινήσει και ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το ταλέντο και τις γνώσεις του για να κερδίσει χρήματα γράφοντας ψηφιακά βιβλία!

Βρίσκοντας το κατάλληλο θέμα.

Το πρώτο βήμα πριν τη δημιουργία ενός ebook είναι η εύρεση της θεματολογίας του. Ο κάθε συγγραφέας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να το αναλύσει,  παρέχοντας στον αναγνώστη χρήσιμες και καλές πληροφορίες. Αποτελεί πολύ συνηθισμένο και επικερδές φαινόμενο η συγγραφή ηλεκτρονικών βιβλίων που αναλύουν “Πώς να κάνεις κάτι” ή “How to”, όπου η θεματολογία είναι πραγματικά ανεξάντλητη.

Μερικά παραδείγματα επιτυχημένων ebooks:

  • Κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι όλοι οι Γκουρού στο Internet Marketing έχουν γράψει τουλάχιστον ένα ebook, στο οποίο εξηγούν πως κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι. Τέτοια ebooks μπορούν να κάνουν τον συγγραφέα δύο φορές πιο πλούσιο!
  • Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε θέματα υγείας και διατροφής, όπου αναλύονται όλα τα μυστικά της καλής ζωής, κάτι το οποίο είναι πολύ δημοφιλές και πουλάει πολύ.
  • Ένας καλός γνώστης poker μπορεί να κερδίσει πραγματικά πολλά λεφτά συγγράφοντας τα μυστικά του και οδηγίες σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

Προγράμματα και εφαρμογές για να γράψεις ένα ebook σε μορφή pdf

Το .pdf αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή για ebooks παγκοσμίως και αυτό λόγω του ότι αναγνωρίζεται από τους περισσότερους ebook readers σε PCs ή Macs και λόγω της ασφάλειας του περιεχομένου.

Οι επιλογές που έχουμε για να μετατρέψουμε ένα έγγραφο σε .pdf είναι πολλές και αξίζει να αναφέρουμε τις πιο συνηθισμένες και τις πιο εύκολες ανάμεσα σε δωρεάν προγράμματα ή επί πληρωμής.

Πως φτιάχνεις ένα ebook με το Open Office

Το Open Office είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο εφαρμογών παρόμοιο με το Microsoft Word, με τη διαφορά όμως ότι επιτρέπει απευθείας τη μετατροπή του εγγράφου σε μορφή pdf με ένα save as. Μπορεί να μην έχει ενσωματωμένα τα καλύτερα εργαλεία, αλλά είναι τελείως δωρεάν και μπορεί να αναβαθμιστεί με επιπλέον επεκτάσεις.

Το Open Office μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από την ιστοσελίδα: www.openoffice.org/el και τις επεκτάσεις από τη σελίδα: extensions.openoffice.org/

Πως φτιάχνεις ένα ebook σε Word – Μετατροπή .doc σε .pdf

Η συγγραφή ενός ebook σε Microsoft Word είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όποιος δε μπορεί να αφήσει την ευκολία που του προσφέρει στον κειμενογράφο, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι δεν επιτρέπει την απευθείας μετατροπή του εγγράφου σε .pdf. Για αυτό το λόγο απαιτείται ένα επιπλέον πρόγραμμα που θα κάνει αυτή τη μετατροπή. Εφόσον έχουμε τελειώσει τη συγγραφή στο Word αποθηκεύουμε το έγγραφο σε μορφή .doc και διαλέγουμε έναν από τους παρακάτω converters:

1) PDF Creator

Δωρεάν πρόγραμμα που μετατρέπει έγγραφα του Word σε pdf  και τα σώζει στον υπολογιστή σου. Δίνει τη δυνατότητα μετατροπής από Word σε 13 διαφορετικές μορφοποιήσεις με επιλογές προστασίας και εισαγωγής ηλεκτρονικής υπογραφής. Ενώ η λειτουργία του είναι πολύ απλή και γρήγορη, μειονεκτεί στην καταχώρηση των υπερσυνδέσμων στο παραγόμενο αρχείο. Δηλαδή δεν εισάγει τα Links του εγγράφου στο pdf.

Το πρόγραμμα PDF Creator μπορείς να το κατεβάσεις δωρεάν από τη σελίδα: www.pdfforge.org

2) Nitro pdf

Το Nitro Pro 9 είναι ένα επαγγελματικό εργαλείο που δημιουργεί και μετατρέπει έγγραφα σε μορφή pdf εύκολα και ευχάριστα χωρίς κανένα ψεγάδι. Το πρόγραμμα αυτό δεν είναι δωρεάν. Παρόλα αυτά η εταιρία δίνει δωρεάν trial από τη σελίδα www.nitropdf.com και επιτρέπει online μετατροπή αρχείων από word σε pdf στη διεύθυνση www.wordtopdf.com

Αν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με τη συγγραφή ebook, το Nitro Pro 9 αποτελεί πολύ καλή επιλογή, αλλά η υψηλή τιμή του μάλλον θα σε αποτρέψει από την αγορά του. Σε περίπτωση που το δοκιμάσεις και το αγαπήσεις, μπορείς να το βρεις πολύ φθηνότερα κάνοντας αναζήτηση μέσω Amazon ή ebay:

Σχεδιάζοντας εξώφυλλο για το ebook

Λένε: “Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, αλλά από το περιεχόμενο”. Αν και οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν με αυτό, ένα καλό εξώφυλλο μπορεί να μαγνητίσει τα βλέμματα και να αποτελέσει ένα δυνατό εργαλείο μάρκετινγκ. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ένα ποιοτικό εξώφυλλο προϊδεάζει για ένα καλό περιεχόμενο και ότι ο συγγραφέας κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια σε ένα βιβλίο.

Το εξώφυλλο μπορεί να σχεδιαστεί στο Photoshop με αποτελεσματικό τρόπο, φέροντας ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα.

  • Αν το επιτρέπουν οι ικανότητες σχεδίασης του δημιουργού, μπορεί να σχεδιαστεί εξολοκλήρου στο Photoshop από το μηδέν.
  • Αλλιώς μπορεί κάποιος να αγοράσει μια έτοιμη εικόνα από το Depositphotos και μέσω Photoshop να προσθέσει τον τίτλο και την περιγραφή.
  • Διαφορετικά υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης διαγωνισμού με πληρωμή για σχεδίαση εξώφυλλου μέσα από την Freelancer.
  • Η τέταρτη και πιο γρήγορη διαδικασία, είναι να αναθέσουμε τη δημιουργία του εξώφυλλου σε ένα freelancer, με κόστος μόλις $5, που θα βρούμε μέσα από τις αγγελίες του Fiverr.

Πως φτιάχνεις ένα 3D εξώφυλλο;

Το 2D εξώφυλλο παρουσιάζεται σε κάθε ebook στην πρώτη σελίδα, ενώ συνηθίζεται να συνοδεύεται και από την τρισδιάστατή (3D) του μορφή για διαφημιστικούς λόγους.

Το 3D εξώφυλλο μπορεί να σχεδιαστεί αρκετά εύκολα με ένα πρόσθετο στο Photoshop, το οποίο μπορούμε να το κατεβάσουμε δωρεάν από την ιστοσελίδα: www.psdcovers.com

Στην psdcovers μπορούμε να βρούμε έτοιμα 3D πρότυπα υπό διάφορες οπτικές γωνίες και να τα προσθέσουμε ως πρόσθετα “Action” στο Photoshop. Ανοίγοντας το Photoshop δίνουμε ένα όνομα σε κάθε νέο Action που προσθέσουμε και επιλέγουμε “Step 1 - Prepare Template” και “Play” για να εμφανιστεί το πρότυπο. Εκεί κάνουμε copy – paste το 2D εξώφυλλο και αφότου προσαρμόσουμε τις διαστάσεις, επιλέγουμε “Step 2 Add Color” και πατώντας “Play” το πρόσθετο το μετατρέπει αυτόματα σε τρισδιάστατη μορφή. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις εικόνες που ετοιμάσαμε δοκιμαστικά βάζοντας στο εξώφυλλο την αρχική σελίδα του Click Money, ειδικά για αυτό το άρθρο.

Clickmoney ebook εξώφυλλο

Σχετικά άρθρα:

Πως πουλάς eBooks στο Amazon

Πως πουλάς eBooks στο eBay