Drop shipping: Τι είναι και πως λειτουργεί

Η μέθοδος του Dropshipping

Περιγραφή της τεχνικής του Drop shipping. Πως μπορείς να φτιάξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα σε συνεργασία με χονδρέμπορους πουλώντας προϊόντα, χωρίς να αγοράζεις απόθεμα;

Ορισμός του Drop shipping

Το Drop shipping αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επιτρέπει σε ένα λιανέμπορο να πουλάει προϊόντα σε πελάτες, χωρίς να διαθέτει αποθήκη ή στοκ, κατόπιν συνεργασίας με κάποιο χονδρέμπορο, ο οποίος διατηρεί στις αποθήκες του τα προϊόντα και αναλαμβάνει την αποστολή της παραγγελίας προς τον πελάτη. Το κέρδος του λιανέμπορου προκύπτει από τη διαφορά της λιανικής μείον της χονδρικής τιμής.

Με πιο απλά λόγια, ο έμπορος διαφημίζει μια λίστα από προϊόντα σε υποψήφιους πελάτες μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα (eBay Store, e-shop) και δέχεται τις παραγγελίες σε λιανική τιμή πώλησης. Στη συνέχεια παραγγέλνει τα προϊόντα αυτά από τον χονδρέμπορο σε χονδρική τιμή, ο οποίος τα προωθεί ταχυδρομικά προς τον πελάτη.

Πως λειτουργεί το Drop shipping;

Για να αντιληφθούμε τη λειτουργία του Dropshipping είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ποια είναι τα τρία κομμάτια της αλυσίδας και ο ρόλος τους.

Πελάτης ή Customer: Ο πελάτης είναι το πρόσωπο το οποίο εκφράζει την επιθυμία του για μια παραγγελία στον έμπορο πραγματοποιώντας μια αγορά και το πρόσωπο στο οποίο καταλήγει ένα προϊόν.

Λιανέμπορος ή έμπορος ή Retailer: Ο έμπορος μπορεί να είναι μια αλυσίδα καταστημάτων, μια μικρή επιχείρηση ή ακόμα και μια ατομική επιχείρηση χωρίς φυσικό κατάστημα, η οποία δραστηριοποιείται μόνο στο διαδίκτυο. Ο ρόλος του Online εμπόρου είναι να προωθεί κάποια προϊόντα από τον κατάλογο ενός χονδρέμπορου, να δέχεται τις παραγγελίες και τις πληρωμές από τους πελάτες. Από τη στιγμή που δεχτεί μια παραγγελία, την προωθεί στον χονδρέμπορο πληρώνοντας το προϊόν σε χονδρική τιμή, και κάπου εκεί τελειώνουν τα καθήκοντά του.

Χονδρέμπορος ή Dropshipper: Ο χονδρέμπορος είναι ουσιαστικά μια αποθήκη με προϊόντα ή η αποθήκη του κατασκευαστή. Συνεργάζεται με μικρές ή μεγάλες εταιρίες ή ακόμα και με ατομικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος του Dropshipper είναι να διατηρεί το αποθεματικό των προϊόντων στην αποθήκη του, να δέχεται μαζικές ή μεμονωμένες παραγγελίες και να αποστέλλει τα προϊόντα του σε πελάτες.

Dropshipping

Πλεονεκτήματα του Drop shipping

  • Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο για αγορά προϊόντων.
  • Δεν απαιτείται φυσικό κατάστημα και αποθήκη.
  • Την αποστολή των προϊόντων την αναλαμβάνει ο χονδρέμπορος.
  • Μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και δυνατότητα επιλογής πολλών Dropshippers.
  • Ελάχιστο ρίσκο: Πληρώνεις τον προμηθευτή όταν πληρωθείς από τον πελάτη που κάνει την παραγγελία.
  • Καθορισμένο περιθώριο κέρδους.

Μειονεκτήματα του Dropshipping

  • Περιορισμένος έλεγχος στα αποθέματα των προϊόντων.
  • Άγνωστος ο χρόνος αποστολής και παράδοσης των προϊόντων προς τον πελάτη.
  • Αβέβαιη η ποιότητα των προϊόντων και η διαδικασία του πακεταρίσματος.
  • Ο έμπορος ρισκάρει το όνομά του αν κάτι πάει στραβά από τον χονδρέμπορο.

Κατηγορίες Dropshippers

Aggregators:

Οι Aggregators είναι μεσάζοντες. Ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν μια εικονική αποθήκη και δεν έχουν ούτε εμπόρευμα, ούτε αποθήκη με προϊόντα. Στο διαδίκτυο διαφημίζονται έντονα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν εκατομμύρια επώνυμα προϊόντα που μπορούν να πουλήσουν απευθείας στον πελάτη. Με αυτές τις εταιρίες, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δε θα μπορέσεις να κερδίσεις χρήματα, διότι οι τιμές που θα σου προσφέρουν θα αντιστοιχούν σε τιμές προϊόντων λιανικής και όχι χονδρικής. Συνήθως αυτές οι τιμές αντιστοιχούν με αυτές που θα βρεις στο ebay. Το ζήτημα είναι να προμηθευτείς το εμπόρευμα απευθείας από τον χονδρέμπορο.

Manufacturers ή Master Distributors:

Αυτές είναι οι εταιρίες που θα πρέπει να βρεις και να συνεργαστείς, διότι είναι οι κατασκευαστές των προϊόντων ή οι διανομείς τους. Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρίες που δέχονται Dropshipping συνεργασίες, αν και οι περισσότερες εδρεύουν στις Η.Π.Α. ή στην Κίνα. Κάποιες από αυτές θα στείλουν τα προϊόντα άμεσα στον πελάτη και άλλες θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες των διανομέων τους. Σε αυτές τις εταιρίες θα πάρεις τη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, που αντιστοιχεί σε χονδρική τιμή. Έτσι θα κερδίσεις τα περισσότερα λεφτά, είτε πουλώντας στο ebay, είτε σε μια ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Εταιρίες για Dropshipping

Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες γνωστές εταιρίες Dropshipping που μπορεί κάποιος να αναζητήσει διάφορα προϊόντα σε τιμές χονδρικής με δωρεάν ή όχι μεταφορικά έξοδα:

Πως θα βρεις αξιόπιστους Dropshippers;

Η εύρεση των Dropshippers μπορεί να γίνει με δυο τρόπους: Είτε με τον παραδοσιακό τρόπο αναζήτησης στο διαδίκτυο, το οποίο προτείνουμε από το Click Money, είτε πληρώνοντας για την απόκτηση μιας λίστας με χονδρεμπόρους. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται αρκετή προσωπική προσπάθεια, χρόνος και επικοινωνία με την εταιρία, αλλά τα καλά πράγματα δεν σερβίρονται έτοιμα στο πιάτο!

Και επειδή στο εμπόριο παίζονται εκατομμύρια, κανείς δεν πρόκειται να δώσει τέτοιες πληροφορίες αφιλοκερδώς. Έτσι, στη δεύτερη περίπτωση η αγορά μιας λίστας θα γλίτωνε αρχικά αρκετό χρόνο, αλλά τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας της κάθε λίστας. Η πιο γνωστή λίστα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με πιστοποίηση, είναι αυτή της World Wide Brands. Η WBI δραστηριοποιείται από το 1999 βρίσκοντας πιστοποιημένους Dropshippers, ενώ πλέον παρέχει τη λίστα μέσω βάσης δεδομένων από την ιστοσελίδα της και όχι μέσω αρχείου Excel ή μέσω CD όπως έκανε παλαιότερα.